Spul! Boerejongens Aka boerenjongens. Breng 250 ml water aan de kook met 240 gram bruine basterdsuiker en 10 gram echte vanillesuiker. (Echte vanillesuiker: fijne kristalsuiker in een weckpot, en daar in de lengte gesplitste halve vanillestokjes in steken. Regelmatig omschudden.) (En niks van die Yvette van Boven giechelend gepresenteerde rum-flauwekul met daarin uitgeschraapte uitgekookte peulen. Als je iets goeds wil maken dan gebruik je goed spul, en als je ergens rum in wil dan doe je er goeie rum is. Maar goed, het helpt toch allemaal niks.) Roerend aan de kook de suiker laten oplossen. Van het vuur af 500 gram gele ietsjes droge rozijnen erdoor. Niet van die bolle. En een kaneelstokje (kaneel, geen cassia; kaneel kan je kapotknijpen, cassia niet; de kruidenwinkel heeft kaneel, de supermarkt cassia) en twee steranijs en twee kruidnagels mét bolletje erop. Mengen, 24 uur laten staan, regelmatig omroeren. In een grote weckpot met 700 ml brandewijn en de rasp van een bio citroen. Echte brandewijn, geen inmaakbrandewijn dus. Nooit never inmaakbrandewijn gebruiken, behalve als je een dubbel kunstgebit hebt. Omroeren. Twee maanden op een donkere niet te koude plek. (Serveren bij roomijs!)
B
Bloedworst In Nederland kan je kiezen tussen zoete en niet zoete bloedworst. Zoete vindt je ook in Spanje, in Zaragoza. Droge bloedworst met kaneel en suiker. Droge bloedworst vind je ook in Duitsland. (Droge: kan je in de kelder hangen en bewaren; verse: ongekookt; Nederlandse: gekookt.) Verse bloedworst vindt je in Nederland alleen in de Surinaamse en Antiliaanse toko. In Spanje overal. Vooral lekker met ui erdoor of met rijst erdoor. (Nederlandse bloedworst verkopen ze ook in Vlaanderen. Armelui's biefstuk, Biefstuk uit de Congo. Met spekjes: mi roeite, met ruiten.) Bottarga Bottarga di muggine, gezouten geperste gedroogde kuit van harder, is enorm lekker in dunne plakjes gesneden, en met wat goede olijfolie en citroensap erop. Of vers grof geraspt over pasta, weer met olijfolie en citroen. Het is niet makkelijk te vinden en niet goedkoop. Makkelijker te vinden en goedkoper: geraspte Bottarga. Maar dat is heel fijn geraspt; niet echt lekker. Maar ik vond een oplossing: bottarga-olie maken. Drie delen extra vergine olijfolie op één deel citroensap, en flink fijn geraspte bottarga erdoor. In een donker flesje en dat flesje op een plek zetten waar je het steeds ziet, en dan iedere keer goed schudden. Een week of twee. Dát over pasta. Heerlijk. Umami. Het zit in de zelfde smaakhoek als colatura di alici, maar dat is zouter. (Bottarga is dikwijls tegen uitdroging gecoat met was. Die eet je natuurlijk niet.) Home Terug Verder
Spul! B
Boerejongens Aka boerenjongens. Breng 250 ml water aan de kook met 240 gram bruine basterdsuiker en 10 gram echte vanillesuiker. (Echte vanillesuiker: fijne kristalsuiker in een weckpot, en daar in de lengte gesplitste halve vanillestokjes in steken. Regelmatig omschudden.) (En niks van die Yvette van Boven giechelend gepresenteerde rum-flauwekul met daarin uitgeschraapte uitgekookte peulen. Als je iets goeds wil maken dan gebruik je goed spul, en als je ergens rum in wil dan doe je er goeie rum is. Maar goed, het helpt toch allemaal niks.) Roerend aan de kook de suiker laten oplossen. Van het vuur af 500 gram gele ietsjes droge rozijnen erdoor. Niet van die bolle. En een kaneelstokje (kaneel, geen cassia; kaneel kan je kapotknijpen, cassia niet; de kruidenwinkel heeft kaneel, de supermarkt cassia) en twee steranijs en twee kruidnagels mét bolletje erop. Mengen, 24 uur laten staan, regelmatig omroeren. In een grote weckpot met 700 ml brandewijn en de rasp van een bio citroen. Echte brandewijn, geen inmaakbrandewijn dus. Nooit never inmaakbrandewijn gebruiken, behalve als je een dubbel kunstgebit hebt. Omroeren. Twee maanden op een donkere niet te koude plek. (Serveren bij roomijs!)
Bloedworst In Nederland kan je kiezen tussen zoete en niet zoete bloedworst. Zoete vindt je ook in Spanje, in Zaragoza. Droge bloedworst met kaneel en suiker. Droge bloedworst vind je ook in Duitsland. (Droge: kan je in de kelder hangen en bewaren; verse: ongekookt; Nederlandse: gekookt.) Verse bloedworst vindt je in Nederland alleen in de Surinaamse en Antiliaanse toko. In Spanje overal. Vooral lekker met ui erdoor of met rijst erdoor. (Nederlandse bloedworst verkopen ze ook in Vlaanderen. Armelui's biefstuk, Biefstuk uit de Congo. Met spekjes: mi roeite, met ruiten.) Bottarga Bottarga di muggine, gezouten geperste gedroogde kuit van harder, is enorm lekker in dunne plakjes gesneden, en met wat goede olijfolie en citroensap erop. Of vers grof geraspt over pasta, weer met olijfolie en citroen. Het is niet makkelijk te vinden en niet goedkoop. Makkelijker te vinden en goedkoper: geraspte Bottarga. Maar dat is heel fijn geraspt; niet echt lekker. Maar ik vond een oplossing: bottarga-olie maken. Drie delen extra vergine olijfolie op één deel citroensap, en flink fijn geraspte bottarga erdoor. In een donker flesje en dat flesje op een plek zetten waar je het steeds ziet, en dan iedere keer goed schudden. Een week of twee. Dát over pasta. Heerlijk. Umami. Het zit in de zelfde smaakhoek als colatura di alici, maar dat is zouter. (Bottarga is dikwijls tegen uitdroging gecoat met was. Die eet je natuurlijk niet.) Home Terug Verder