Spul! Eendenbout Tamme eend; van wilde eend gebruik je de bouten hoogstens in pot-au-feu. Jumbo diepvries. Ietsje olijfolie, spekjes langzaam lang uitbakken, uit de pan. Ietsje ganzenvet erbij (bij poelier of deli; ik heb Hongaars eendenvet), ui, knof, wat aanbakken, uit de pan. De poot rondom aanbraden. Eerst de vleeskant dichtschroeien, dan de velkant bruinen op lager vuur. Met witte wijn de pan deglaceren (dus geen anti aanbak gebruiken), schijfjes groene olijf uit een potje erbij, ik bedoel: niet zelf gaan snijden, de spekjes en de ui erbij en de knof en flink witte wijn. Eén uur op de vleeskant op laag vuur en dan een uur op de velkant. Echt laag vuur, het mag nauwelijks sudderen. Deksel erop maar niet helemaal dicht (Bij La Tour d'Argent hebben ze ook iets van tamme eend met groene olijven.)
E
Earl Grey Een mooi 18e eeuws Engels recept. Snij fruit voor een fruitsalade, en giet er hete sterke Earl Grey over. Laat een uur of twee marineren. Wat ik er erg mooi in vind: sharon fruit en nashi peer. Earl Grey wordt gemaakt met bergamot. In een van mijn favoriete steden, Nancy, maken ze daar erg lekkere snoepjes van, Bergamote de Nancy. Erwtensoep, koloniaal Bak speklappen krokant (hoog vuur en vrij snel naar laag vuur en dan regelmatig draaien). Uit de pan. In een deel van dat vet flink uien en knof bruinen. De rest van het vet bewaren en in de pan jus maken. Een blik erwtensoep erbij, omroeren met de jus, en op smaak brengen met ketjap en sambal (ik gebruik sambal terasi). Proef. Stukjes spek erdoor. Eten met Surinaamse mixed pickles (Jumbo, Trafasie). Home Terug Verder
Spul! E
Eendenbout Tamme eend; van wilde eend gebruik je de bouten hoogstens in pot-au-feu. Jumbo diepvries. Ietsje olijfolie, spekjes langzaam lang uitbakken, uit de pan. Ietsje ganzenvet erbij (bij poelier of deli; ik heb Hongaars eendenvet), ui, knof, wat aanbakken, uit de pan. De poot rondom aanbraden. Eerst de vleeskant dichtschroeien, dan de velkant bruinen op lager vuur. Met witte wijn de pan deglaceren (dus geen anti aanbak gebruiken), schijfjes groene olijf uit een potje erbij, ik bedoel: niet zelf gaan snijden, de spekjes en de ui erbij en de knof en flink witte wijn. Eén uur op de vleeskant op laag vuur en dan een uur op de velkant. Echt laag vuur, het mag nauwelijks sudderen. Deksel erop maar niet helemaal dicht (Bij La Tour d'Argent hebben ze ook iets van tamme eend met groene olijven.)
Earl Grey Een mooi 18e eeuws Engels recept. Snij fruit voor een fruitsalade, en giet er hete sterke Earl Grey over. Laat een uur of twee marineren. Wat ik er erg mooi in vind: sharon fruit en nashi peer. Earl Grey wordt gemaakt met bergamot. In een van mijn favoriete steden, Nancy, maken ze daar erg lekkere snoepjes van, Bergamote de Nancy. Erwtensoep, koloniaal Bak speklappen krokant (hoog vuur en vrij snel naar laag vuur en dan regelmatig draaien). Uit de pan. In een deel van dat vet flink uien en knof bruinen. De rest van het vet bewaren en in de pan jus maken. Een blik erwtensoep erbij, omroeren met de jus, en op smaak brengen met ketjap en sambal (ik gebruik sambal terasi). Proef. Stukjes spek erdoor. Eten met Surinaamse mixed pickles (Jumbo, Trafasie). Home Terug Verder