Spul! Kikker en zo Kikkerbillen zijn niet enkel erg lekker, ze zien er ook erg erotisch uit. Je vindt ze in de diepvries van de betere Chinese toko. Maar daar ga ik het niet over hebben. In Spanje heb ik veel kikker gegeten, en daar is het dier ook niet beschermd, want op sommige plekken zitten er honderduizenden, zoals in een kom van de Cidacos, in de buurt van waar ik woonde. Veel kikker gegeten, maar niet alleen kikker. Ook kikkervisjes. Blancheren, en garen in tomatensaus. Of kikkerdril. Marineren en ontslijmen net zoals je doet met lamstestikels Plumery. Zie de L. Uitlekken en door roerei werken, of opbakken met wat sjalot en knof, en er een omelet mee vullen. (Cidacos komt van het Arabische sid ako, plek kikker.)
K
Komijnekaas Ook wel Leidse kaas. Pas op: alle Leidse kaas is komijnekaas, maar niet alle komijnekaas is Leidse kaas. Persoonlijk vind ik het enkel lekker als de kaas nog heel jong is, en het komijnzaad "groen". Of het moet zeer overjarige kaas zijn, zo dat je bijna de komijn niet meer proeft. Je proeft, zoals de Fransen dat zeggen, "een vermoeden" van komijn, un soupçon. Ik gebruik ook wel jong belegen Leidse kaas, maar enkel voor in kaassaus. Maak die saus als fondue, dus geen gebonden kaassaus. Bij nieuwe aardappelen! Kaapse bes U kent ze wel, die gele bolletjes met zo'n hoedje van blaadjes erop. Lekker als compôte bij wild. De hoek waarin het botanisch zit, daar zit meer mooi spul. Het meeste is plakkerig, trouwens. Lantarenplantje. De bes gaat gedroogd gemalen in kerrie, als bitter accent. NB Nooit never sierplanten gebruiken in de keuken want het zit stampvol gif! Tomatillo. Dat moet je echt een keer doen: tomatillo bestellen bij Westland Peppers, en dan zoeken op recipe tomatillo. Antroewa. Bittere aubergine achtige. En dan zijn we bij de aubergine. Die heeft ook zo'n hoedje... Home Terug Verder
Spul! K
Kikker en zo Kikkerbillen zijn niet enkel erg lekker, ze zien er ook erg erotisch uit. Je vindt ze in de diepvries van de betere Chinese toko. Maar daar ga ik het niet over hebben. In Spanje heb ik veel kikker gegeten, en daar is het dier ook niet beschermd, want op sommige plekken zitten er honderduizenden, zoals in een kom van de Cidacos, in de buurt van waar ik woonde. Veel kikker gegeten, maar niet alleen kikker. Ook kikkervisjes. Blancheren, en garen in tomatensaus. Of kikkerdril. Marineren en ontslijmen net zoals je doet met lamstestikels Plumery. Zie de L. Uitlekken en door roerei werken, of opbakken met wat sjalot en knof, en er een omelet mee vullen. (Cidacos komt van het Arabische sid ako, plek kikker.)
Komijnekaas Ook wel Leidse kaas. Pas op: alle Leidse kaas is komijnekaas, maar niet alle komijnekaas is Leidse kaas. Persoonlijk vind ik het enkel lekker als de kaas nog heel jong is, en het komijnzaad "groen". Of het moet zeer overjarige kaas zijn, zo dat je bijna de komijn niet meer proeft. Je proeft, zoals de Fransen dat zeggen, "een vermoeden" van komijn, un soupçon. Ik gebruik ook wel jong belegen Leidse kaas, maar enkel voor in kaassaus. Maak die saus als fondue, dus geen gebonden kaassaus. Bij nieuwe aardappelen! Kaapse bes U kent ze wel, die gele bolletjes met zo'n hoedje van blaadjes erop. Lekker als compôte bij wild. De hoek waarin het botanisch zit, daar zit meer mooi spul. Het meeste is plakkerig, trouwens. Lantarenplantje. De bes gaat gedroogd gemalen in kerrie, als bitter accent. NB Nooit never sierplanten gebruiken in de keuken want het zit stampvol gif! Tomatillo. Dat moet je echt een keer doen: tomatillo bestellen bij Westland Peppers, en dan zoeken op recipe tomatillo. Antroewa. Bittere aubergine achtige. En dan zijn we bij de aubergine. Die heeft ook zo'n hoedje... Home Terug Verder