Spul!
s'Nachts (Of moet dit bij de S staan?) Yvette van Boven (aka Yvet Retteketet aka Het kokkerellende Nijlpaard) schrijft in de Volkskrant "Waar kunnen ze mij 's nachts voor wakker maken? Ja, u hoort het goed. Bonen in elke vorm." Twee jaar geleden: "voor portobello's". Een jaar geleden: "voor burrata". Het moge duidelijk zijn: die mag je voor wat voor vreten dan ook 's nachts wakker maken. (Volkskrant: "Yvette verruilde haar Parijse appartement voor een huis in Ierland." Nep. Voordat die boeken goed begonnen te lopen moest ze Parijs uit geldgebrek verkopen.) (Kwade tongen zeggen dat ze Parijs moest verkopen omdat ze er niet meer door de deur kon.)
N
Nier Een fatsoenlijk mens eet enkel lams- of kalfsnier, met één uizondering: varkensnier in de steak and kidneypie. Nergens anders in. Lamsnier: over het plat opensnijden, en wat van het witte vet wegwerken. Dwars op twee parallelle spiezen steken (tegen het omkrullen) en grillen. Flamberen met bagaço (of anders maar een mooie marc). Kalfsnier: ongeopend het witte vet wegwerken en de nier in plakken snijden, niet secuur tussen de lobben door, maar gewoon wáts. Beste recept: zoek op rognon veau liegeoise (ik weet dat het liégeoise is, maar dat maakt Google niks uit). Je hebt er peket voor nodig, Waalse jenever, maar gebruik Ketel 1, hoewel die peket wel erg mooi werkt. (Dat je nier heel fors moet spoelen met water met azijn of zo: sinds de 30er jaren uit huishoudschool-kookboeken overgeschreven en nagepende tekst. Tóen moest dat wel, ja.) Nasibal Dat is koloniaal natuurlijk, en als je ze zelf maakt van Nasi goreng met goede nasikruiden, dan kan dat erg lekker zijn. Zorg dat de rijst wat plakkerig is. Italië kent ze ook, althans ballen van risotto. Tegenwoordig loopt het door mekaar, maar oorspronkelijk had je de Romeinse, Arancini, sinaasappeltjes, en de Napolitaanse. Die laatste heten Suppli al telefono, waarbij suppli een verbastering van surprise zou zijn, en die telefoon dat zijn de telefoondraden die je ziet ontstaan als je er een hap uit neemt, want er zit een stukje mozzarella in. Home Terug Verder
Spul! N
s'Nachts (Of moet dit bij de S staan?) Yvette van Boven (aka Yvet Retteketet aka Het kokkerellende Nijlpaard) schrijft in de Volkskrant "Waar kunnen ze mij 's nachts voor wakker maken? Ja, u hoort het goed. Bonen in elke vorm." Twee jaar geleden: "voor portobello's". Een jaar geleden: "voor burrata". Het moge duidelijk zijn: die mag je voor wat voor vreten dan ook 's nachts wakker maken. (Volkskrant: "Yvette verruilde haar Parijse appartement voor een huis in Ierland." Nep. Voordat die boeken goed begonnen te lopen moest ze Parijs uit geldgebrek verkopen.) (Kwade tongen zeggen dat ze Parijs moest verkopen omdat ze er niet meer door de deur kon.)
Nier Een fatsoenlijk mens eet enkel lams- of kalfsnier, met één uizondering: varkensnier in de steak and kidneypie. Nergens anders in. Lamsnier: over het plat opensnijden, en wat van het witte vet wegwerken. Dwars op twee parallelle spiezen steken (tegen het omkrullen) en grillen. Flamberen met bagaço (of anders maar een mooie marc). Kalfsnier: ongeopend het witte vet wegwerken en de nier in plakken snijden, niet secuur tussen de lobben door, maar gewoon wáts. Beste recept: zoek op rognon veau liegeoise (ik weet dat het liégeoise is, maar dat maakt Google niks uit). Je hebt er peket voor nodig, Waalse jenever, maar gebruik Ketel 1, hoewel die peket wel erg mooi werkt. (Dat je nier heel fors moet spoelen met water met azijn of zo: sinds de 30er jaren uit huishoudschool-kookboeken overgeschreven en nagepende tekst. Tóen moest dat wel, ja.) Nasibal Dat is koloniaal natuurlijk, en als je ze zelf maakt van Nasi goreng met goede nasikruiden, dan kan dat erg lekker zijn. Zorg dat de rijst wat plakkerig is. Italië kent ze ook, althans ballen van risotto. Tegenwoordig loopt het door mekaar, maar oorspronkelijk had je de Romeinse, Arancini, sinaasappeltjes, en de Napolitaanse. Die laatste heten Suppli al telefono, waarbij suppli een verbastering van surprise zou zijn, en die telefoon dat zijn de telefoondraden die je ziet ontstaan als je er een hap uit neemt, want er zit een stukje mozzarella in. Home Terug Verder