Spul! Raspen Dat zijn eigelijk twee verschillende dingen, en in het Engels zijn er dan ook twee verschillende woorden voor. Grind en grate. Grind dat doe je op zo'n plat ding waarvan je er drie verschillende hebt, grof, midden en fijn. Grate dat doe je op zo'n nootmuskaat-ding. Daar zitten stekels op zeg maar, geen mesjes. Feitelijk zou je dat malen moeten noemen, want de fijnheid is vergelijkbaar met die van gemalen kaas, alhoewel de gaatjes van een kaasmolentje wel weer gelijk zijn aan zo'n plat ding, type fijn. Wel duidelijk: als we spreken over gemalen kaas naast geraspte kaas. (Nooit gemalen Parmezaan over je pasta, zelfs niet geraspt met de fijne plaat. Midden!) Radijs Daar ga ik heel kort over zijn. Soms vindt je die langwerpige half rode half witte. Pas op met die te eten! Als je dat doet dan wil je nooit meer die lullig smakende rode balletjes!
R
Rookkaas Overal in de Westerse wereld wordt kaas gerookt, niet enkel in Nederland. Een goed moment om weer eens op te merken waarom er gerookt werd. Spul hangt te drogen na het pekelen, en met rook hou je de vliegen weg. Dat roken een methode van conserveren is, dat is klets. En waarom wordt er nog steeds gerookt? Omdat het lekker is. Maar goed, rookkaas. Nederlandse rookkaas. Ik vind het een enorm lekker borrelhapje met groene olijven, en daarnaast moet u er eens fondue mee maken, en daarin gekookte gefrituurde krieltjes dopen. Home Terug Verder
Spul! R
Raspen Dat zijn eigelijk twee verschillende dingen, en in het Engels zijn er dan ook twee verschillende woorden voor. Grind en grate. Grind dat doe je op zo'n plat ding waarvan je er drie verschillende hebt, grof, midden en fijn. Grate dat doe je op zo'n nootmuskaat-ding. Daar zitten stekels op zeg maar, geen mesjes. Feitelijk zou je dat malen moeten noemen, want de fijnheid is vergelijkbaar met die van gemalen kaas, alhoewel de gaatjes van een kaasmolentje wel weer gelijk zijn aan zo'n plat ding, type fijn. Wel duidelijk: als we spreken over gemalen kaas naast geraspte kaas. (Nooit gemalen Parmezaan over je pasta, zelfs niet geraspt met de fijne plaat. Midden!) Radijs Daar ga ik heel kort over zijn. Soms vindt je die langwerpige half rode half witte. Pas op met die te eten! Als je dat doet dan wil je nooit meer die lullig smakende rode balletjes!
Rookkaas Overal in de Westerse wereld wordt kaas gerookt, niet enkel in Nederland. Een goed moment om weer eens op te merken waarom er gerookt werd. Spul hangt te drogen na het pekelen, en met rook hou je de vliegen weg. Dat roken een methode van conserveren is, dat is klets. En waarom wordt er nog steeds gerookt? Omdat het lekker is. Maar goed, rookkaas. Nederlandse rookkaas. Ik vind het een enorm lekker borrelhapje met groene olijven, en daarnaast moet u er eens fondue mee maken, en daarin gekookte gefrituurde krieltjes dopen. Home Terug Verder