Spul! Tote Tante Tote Tante, dat is Lumumba met bruine rum. En Lumumba dat is chocomel met wodka. Tote Tante is dus chocomel met bruine rum, maar dat dacht u al. Belangrijk tweede verschil: Tote Tante is warm of op kamertemperatuur, Lumumba is koud, no pun intended. En o ja! Tote Tante is met slagroom. Lumumba niet. (Tote Tante wordt ook met amaretto gemaakt.) Tokajer Vooral bekend van de dessertwijnen. Ik proefde een Henye furmint late harvest 2015, en die was erg mooi. Weinig geur, maar van een soort frisse zoetheid. Een wijn die je kan doordrinken. Ik weet niet meer waar ik de mijne kocht, maar voor Hongaarse wijnen en dan vooral tokajer kan je prima terecht bij tokajwijn.nl. Gall & Gall heeft een uitstekende droge tokajer uit 2016, Royal Tokaji, voor een tientje. (Uit het Balaton-gebied komt ook een zoete wijn, van dezelfde druiven als de tokajer, Balatonboglári muskotáli. Die is minder mooi. En goedkoper dus.)
T
Tomaten Ik heb het over verse tomaten waarvan je tomatensaus wil maken. Die moeten goed rijp zijn, én gerijpt aan de plant. En die vindt je dus niet. Trostomaat is altijd beter dan gewone, en als kerstomaat nóg beter. Tasty Tom is de beste. Geen goede tomaten te vinden? Voor saus zijn ze uit blik altijd beter dan vers, en tomatenpuree is ook een uitstekend alternatief. Tomatensaus Twee lekkere afwijkende tomatensauzen. Altijd eerst olijfolie, ui, knof, pepertje, groene kruiden, en altijd overrijpe tomaat of tomaat uit blik. Dikwijls gaat er rode wijn door en zwarte olijf, maar nu gebruiken we frisse witte wijn en groene olijven, gesneden uit een potje. Lekker bij gegrilde vis. Of geen groene kruiden maar wel flink gemberwortel. Geen olijven en geen wijn, wel een flinke scheut Hanappier of anders maar bruine rum. Surinaams. Ook weer bij gegrilde vis. Home Terug Verder
Spul! T
Tote Tante Tote Tante, dat is Lumumba met bruine rum. En Lumumba dat is chocomel met wodka. Tote Tante is dus chocomel met bruine rum, maar dat dacht u al. Belangrijk tweede verschil: Tote Tante is warm of op kamertemperatuur, Lumumba is koud, no pun intended. En o ja! Tote Tante is met slagroom. Lumumba niet. (Tote Tante wordt ook met amaretto gemaakt.) Tokajer Vooral bekend van de dessertwijnen. Ik proefde een Henye furmint late harvest 2015, en die was erg mooi. Weinig geur, maar van een soort frisse zoetheid. Een wijn die je kan doordrinken. Ik weet niet meer waar ik de mijne kocht, maar voor Hongaarse wijnen en dan vooral tokajer kan je prima terecht bij tokajwijn.nl. Gall & Gall heeft een uitstekende droge tokajer uit 2016, Royal Tokaji, voor een tientje. (Uit het Balaton-gebied komt ook een zoete wijn, van dezelfde druiven als de tokajer, Balatonboglári muskotáli. Die is minder mooi. En goedkoper dus.)
Tomaten Ik heb het over verse tomaten waarvan je tomatensaus wil maken. Die moeten goed rijp zijn, én gerijpt aan de plant. En die vindt je dus niet. Trostomaat is altijd beter dan gewone, en als kerstomaat nóg beter. Tasty Tom is de beste. Geen goede tomaten te vinden? Voor saus zijn ze uit blik altijd beter dan vers, en tomatenpuree is ook een uitstekend alternatief. Tomatensaus Twee lekkere afwijkende tomatensauzen. Altijd eerst olijfolie, ui, knof, pepertje, groene kruiden, en altijd overrijpe tomaat of tomaat uit blik. Dikwijls gaat er rode wijn door en zwarte olijf, maar nu gebruiken we frisse witte wijn en groene olijven, gesneden uit een potje. Lekker bij gegrilde vis. Of geen groene kruiden maar wel flink gemberwortel. Geen olijven en geen wijn, wel een flinke scheut Hanappier of anders maar bruine rum. Surinaams. Ook weer bij gegrilde vis. Home Terug Verder