Spul! Wecken in jampotten Begin met schone potten, liefst van min of meer gelijke hoogte, 2 minuten op vol vermogen in de magnetron te zetten. Doe de schroefdeksels in een kom en giet er flink kokend water over. Vul de potten, wrijf de rand schoon met keukenpapier, draai het deksel erop, spoel de buitenkant schoon onder de kraan. Zet in een pan en giet er water bij tot een centimeter onder het deksel. Bedek met een lap aluminiumfolie. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Wat water afgieten, met een theedoek de potten eruit tillen. Wijn uit de Elzas Ik kocht wat bij Domaine Alsace. De Riesling Vielles Vignes was goed, maar met Sankt Anna van Jumbo ben ik ook tevreden en die kost de helft. De Muscat: ach, die doet enorm zijn best om niet zoet te zijn, maar het blijft zoemen op de achtergrond. Van de Sylvaner ligt er nu een partijtje in de kelder. Heerlijk! Dit logenstraft het bekende verhaal dat die uit de Franken (Silvaner dan dus) altijd beter zijn. Van Pinot Noir hadden ze een biologische die ze nu niet meer verkopen. En terecht. En ze hadden er een die op eiken gelegd was. Dat moet je met zo'n wijn niet doen. Maar van de Pinot Noir Cuvée Tradition ligt nu ook een partijtje in de kelder. Heerlijk!
W
Woiski Zoek op nescafe woiski en zie en luister. Prachtig! Die bescheten winkelier! Die weerbarstige ezel! Uhh, je kan van Nescafé zeggen wat je wil, maar voor koffie-ijs en koffie-saus is het perfect. Zoek op woiski + kouseband. Prachtig! En trouwens: rijst met kouseband is erg lekker. De kouseband in stukjes in koud water een half uur. Afgieten, droogdeppen, opbakken, vloeistof erbij en garen. Niet te gaar. Opbakken met de gare rijst en kruiden en... Met zoutvlees en/of kip... Wijngelei Neem 3/4 liter niet dure zoete witte wijn (Graves superieur, zoete Viña Brava); je moet dus wat meer hebben dan één fles, en later ook nog wat meer. Breng aan de kook en flambeer. Laat 25 minuten sudderen met twee gebroken kardemompeulen, één steranijs en wat kaneel. Zeef, meet de hoeveelheid en vul aan tot 3/4 liter. Breng aan de kook met geleisuiker (hoeveelheid zie op het pak). Laat even sudderen (hoe lang zie op het pak). Proef of er citroen bij moet, test of het goed geleert (druppel in glas koud water moet heel blijven), doe in potten en weck. Home Terug Verder
Spul! W
Wecken in jampotten Begin met schone potten, liefst van min of meer gelijke hoogte, 2 minuten op vol vermogen in de magnetron te zetten. Doe de schroefdeksels in een kom en giet er flink kokend water over. Vul de potten, wrijf de rand schoon met keukenpapier, draai het deksel erop, spoel de buitenkant schoon onder de kraan. Zet in een pan en giet er water bij tot een centimeter onder het deksel. Bedek met een lap aluminiumfolie. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Wat water afgieten, met een theedoek de potten eruit tillen. Wijn uit de Elzas Ik kocht wat bij Domaine Alsace. De Riesling Vielles Vignes was goed, maar met Sankt Anna van Jumbo ben ik ook tevreden en die kost de helft. De Muscat: ach, die doet enorm zijn best om niet zoet te zijn, maar het blijft zoemen op de achtergrond. Van de Sylvaner ligt er nu een partijtje in de kelder. Heerlijk! Dit logenstraft het bekende verhaal dat die uit de Franken (Silvaner dan dus) altijd beter zijn. Van Pinot Noir hadden ze een biologische die ze nu niet meer verkopen. En terecht. En ze hadden er een die op eiken gelegd was. Dat moet je met zo'n wijn niet doen. Maar van de Pinot Noir Cuvée Tradition ligt nu ook een partijtje in de kelder. Heerlijk!
Woiski Zoek op nescafe woiski en zie en luister. Prachtig! Die bescheten winkelier! Die weerbarstige ezel! Uhh, je kan van Nescafé zeggen wat je wil, maar voor koffie-ijs en koffie-saus is het perfect. Zoek op woiski + kouseband. Prachtig! En trouwens: rijst met kouseband is erg lekker. De kouseband in stukjes in koud water een half uur. Afgieten, droogdeppen, opbakken, vloeistof erbij en garen. Niet te gaar. Opbakken met de gare rijst en kruiden en... Met zoutvlees en/of kip... Wijngelei Neem 3/4 liter niet dure zoete witte wijn (Graves superieur, zoete Viña Brava); je moet dus wat meer hebben dan één fles, en later ook nog wat meer. Breng aan de kook en flambeer. Laat 25 minuten sudderen met twee gebroken kardemompeulen, één steranijs en wat kaneel. Zeef, meet de hoeveelheid en vul aan tot 3/4 liter. Breng aan de kook met geleisuiker (hoeveelheid zie op het pak). Laat even sudderen (hoe lang zie op het pak). Proef of er citroen bij moet, test of het goed geleert (druppel in glas koud water moet heel blijven), doe in potten en weck. Home Terug Verder